Tekerlekli sandalyelerin temizlik ve dezenfeksiyonuna dikkat ettiniz mi?

Tekerlekli sandalyeler, tıbbi kurumlarda hastalarla temas eden ve uygun şekilde kullanılmadığı takdirde bakteri ve virüslerin yayılmasına neden olabilen temel tıbbi gereçlerdir.Tekerlekli sandalyelerin temizlenmesi ve dezenfekte edilmesi için en iyi yöntem, farklı malzemelerden (metal çerçeveler, minderler, devreler gibi) oluşan tekerlekli sandalyelerin karmaşık ve çeşitli yapısı ve işlevi nedeniyle mevcut spesifikasyonlarda yer almamaktadır. hastanın kişisel eşyaları, hastanın kişisel kullanımı.Bunlardan bazıları, bir veya birkaçı farklı hastalar tarafından paylaşılan hastane eşyalarıdır.Uzun süreli tekerlekli sandalye kullanıcıları, fiziksel engelli veya kronik hastalıkları olan kişiler olabilir, bu da ilaca dirençli bakterilerin ve hastane enfeksiyonlarının yayılma riskini de artırır.

11

Niteliksel araştırma yöntemlerini kullanan Çinli araştırmacılar, Çin'deki 48 sağlık kurumunda tekerlekli sandalye temizliği ve dezenfeksiyonunun mevcut durumunu araştırdı.

Tekerlekli sandalyelerin dezenfeksiyonu

Sağlık kurumlarının %1,85'inde tekerlekli sandalyeler kendi kendine temizlenip dezenfekte edilmektedir. 

%2,15'itekerlekli sandalyelertıbbi kurumlarda derin temizlik ve dezenfeksiyon için düzenli olarak harici şirketlere güvenin.

temiz yol

Tıbbi kurumların %1,52'si silme ve dezenfekte etme amacıyla yaygın olarak kullanılan klor içeren dezenfektanları kullanıyor.

Tıbbi kurumların %2,23'ü manuel temizlik ve mekanik dezenfeksiyon kullanıyor.Mekanik dezenfeksiyonda dezenfeksiyon için sıcak su, deterjan ve kimyasal dezenfektanlardan oluşan bir karışım kullanılır. 

Sağlık kurumlarının %3,13'ü tekerlekli sandalyeleri dezenfekte etmek için sprey kullanıyor.

Sağlık kurumlarının %4,12'si tekerlekli sandalyelerin temizlik ve dezenfeksiyon yöntemlerini bilmiyor.

222

Kanada sağlık kurumlarında yapılan anketin sonuçları pek de iyimser değil.Mevcut araştırmalarda tekerlekli sandalyelerin temizliği ve dezenfeksiyonu ile ilgili çok az veri bulunmaktadır.Her sağlık kurumunda kullanılan tekerlekli sandalyeler farklı olduğundan bu çalışmada spesifik bir temizlik ve dezenfeksiyon yapılmamaktadır.Ancak yukarıdaki anket sonuçlarına yanıt olarak araştırmacılar, ankette tespit edilen bazı sorunlara göre bazı öneri ve uygulama yöntemlerini özetlediler:

1.tekerlekli sandalyekullanımdan sonra kan veya bariz kontaminasyon varsa temizlenmeli ve dezenfekte edilmelidir

Uygulama : Temizlik ve dezenfeksiyon işlemi mutlaka uygulanmalıdır.Tıbbi kuruluşlar tarafından onaylanmış dezenfektanlar kullanılmalı ve konsantrasyonu belirtilmelidir.Dezenfektanlar ve dezenfeksiyon tesisleri üreticinin tavsiyelerine uygun olmalıdır.Minderler ve kolçaklar düzenli olarak kontrol edilmelidir.Yüzey hasarları zamanında değiştirilmelidir.

2. Tıbbi tesislerde tekerlekli sandalye temizliği ve dezenfeksiyonuna ilişkin kural ve düzenlemeler bulunmalıdır

Uygulama planı: Temizlik ve dezenfeksiyondan kim sorumludur?Ne sıklıkta?Yol nedir?

3. Tekerlekli sandalye satın alınmadan önce temizlik ve dezenfeksiyonun yapılabilirliği dikkate alınmalıdır.

Uygulama seçenekleri: Satın almadan önce hastane enfeksiyon yönetimi ve tekerlekli sandalye kullanıcılarına danışılmalı ve temizlik ve dezenfeksiyona yönelik özel uygulama yöntemleri için üreticilere danışılmalıdır.

4. Personel tekerlekli sandalye temizliği ve dezenfeksiyonu konusunda eğitilmelidir.

Uygulama planı: Sorumlu kişi, tekerlekli sandalyelerin bakım, temizlik ve dezenfeksiyon yöntem ve yöntemlerini bilmeli, değiştirirken personeli zamanında eğitmeli, böylece sorumluluklarını netleştirebilmelidir.

5. Sağlık kurumları tekerlekli sandalye kullanımına ilişkin izlenebilirlik mekanizmasına sahip olmalıdır.

Uygulama: Temiz ve kontamine tekerlekli sandalyeler açıkça işaretlenmeli, özel hastalar (temas yoluyla bulaşan bulaşıcı hastalığı olan hastalar, çoklu ilaca dirençli bakterileri olan hastalar gibi) sabit tekerlekli sandalye kullanmalı, diğer hastalar kullanımdan önce temizlenip dezenfekte edildiğinden emin olmalıdır. .İşlem tamamlanmıştır ve hastanın hastaneden taburcu edildiğinde terminal olarak kısırlaştırılması gerekir.

Yukarıdaki öneri ve uygulama yöntemleri yalnızca tekerlekli sandalyelerin temizliği ve dezenfeksiyonu için geçerli olmayıp, aynı zamanda ayakta tedavi servislerinde yaygın olarak kullanılan duvara monte otomatik tansiyon ölçüm cihazları gibi tıbbi kurumlardaki daha fazla tıpla ilgili ürünlere de uygulanabilir.Temizlik ve dezenfeksiyon yönetimi için yöntemler.


Gönderim zamanı: 14 Eylül 2022