Tekerlekli sandalye seçimi ve sağduyu

Tekerlekli sandalyeler, hareket kabiliyeti kısıtlı olanlar, alt ekstremite engelliler, hemipleji ve göğüs altı paraplejisi olanlar gibi çok yaygın olarak kullanılan araçlardır.Bir bakıcı olarak tekerlekli sandalyelerin özelliklerini anlamak, doğru tekerlekli sandalyeyi seçmek ve bunların nasıl kullanılacağını bilmek özellikle önemlidir.
1.Uygunsuz tehlikelertekerlekli sandalye seçimi
Uygun olmayan tekerlekli sandalye: koltuk çok sığ, yeterince yüksek değil;koltuk çok geniş… kullanıcıda aşağıdaki yaralanmalara neden olabilir:
Çok fazla yerel baskı
kötü duruş
kaynaklı skolyoz
eklem kontraktürü
Tekerlekli sandalyenin baskı altındaki ana kısımları iskiyal tüberozite, uyluk ve popliteal alan ve skapular bölgedir.Bu nedenle tekerlekli sandalye seçerken ciltte aşınma, sıyrık ve bası yaralarının oluşmaması için bu parçaların uygun büyüklükte olmasına dikkat edin.
resim4
2,sıradan tekerlekli sandalye seçimi
1. Koltuk genişliği
İki kalça arasındaki veya iki kalça arasındaki mesafeyi otururken ölçün ve 5 cm ekleyin, yani oturduktan sonra kalçanın her iki yanında 2,5 cm boşluk kalır.Koltuğun çok dar olması, tekerlekli sandalyeye binip inmenin zor olması, kalça ve uyluk dokularının sıkışması;koltuk çok geniştir, sağlam oturmak zordur, tekerlekli sandalyeyi kullanmak sakıncalıdır, üst uzuvlar kolayca yorulur ve kapıya girip çıkmak zordur.
2. Koltuk uzunluğu
Otururken arka kalçadan baldırın gastrocnemius kasına kadar olan yatay mesafeyi ölçün ve ölçümden 6,5 cm çıkarın.Koltuk çok kısa ve ağırlık esas olarak aşırı yerel sıkıştırmaya yatkın olan iskiyumun üzerine düşüyor;koltuk çok uzun, bu da popliteal fossaya baskı yapacak, lokal kan dolaşımını etkileyecek ve popliteal fossa derisini kolayca uyaracaktır.Hastalar için kısa bir koltuk kullanmak daha iyidir.
3. Koltuk Yüksekliği
Otururken topuktan (veya topuktan) kasığa kadar olan mesafeyi ölçün, 4 cm ekleyin ve pedalı yerden en az 5 cm yüksekliğe yerleştirin.Koltuk, tekerlekli sandalyenin masaya sığamayacağı kadar yüksek;koltuk çok alçak ve koltuk kemikleri çok fazla ağırlık taşıyor.
4. Koltuk minderi
Rahatlık sağlamak ve basınç ülserlerini önlemek için koltuğa oturma minderi konulmalı, sünger (5-10 cm kalınlığında) veya jel minderler kullanılabilir.Koltuğun batmasını önlemek için koltuk minderinin altına 0,6cm kalınlığında kontrplak yerleştirilebilir.
5. Sırtlık yüksekliği
Koltuk arkalığı ne kadar yüksek olursa, o kadar sağlam olur ve koltuk arkalığı ne kadar alçaksa üst gövdenin ve üst uzuvların hareket aralığı o kadar geniş olur.Alçak sırtlık denilen şey, koltuk yüzeyinden koltuk altına kadar olan mesafeyi (bir veya her iki kol öne doğru uzatılmış) ölçmek ve bu sonuçtan 10 cm çıkarmaktır.Yüksek Sırt: Koltuk yüzeyinden omuza veya sırtlığa kadar olan gerçek yüksekliği ölçün.
6. Kolçak Yüksekliği
Otururken üst kol dikey konumdadır ve ön kol kol dayanağının üzerine yerleştirilmiştir.Sandalye yüzeyinden ön kolun alt kenarına kadar olan yüksekliği ölçün ve 2,5 cm ekleyin.Uygun kol dayanağı yüksekliği, uygun vücut duruşunun ve dengesinin korunmasına yardımcı olur ve üst ekstremitelerin rahat bir pozisyona yerleştirilmesine olanak tanır.Kol dayanağı çok yüksek, üst kol yükselmeye zorlanıyor ve yorulması kolay.Kol dayanağı çok alçaksa dengeyi korumak için öne doğru eğilmeniz gerekir; bu hem kolay yorulmanıza neden olur hem de nefes almayı etkileyebilir.
7. Diğertekerlekli sandalyeler için yardımlar
Sapın sürtünme yüzeyinin arttırılması, frenin uzatılması, titreşim önleyici cihaz, kaymayı önleyici cihaz, kol dayanağı üzerine monte edilen kol dayanağı ve tekerlekli sandalye masası gibi özel hastaların ihtiyaçlarını karşılamak üzere tasarlanmıştır. Hastaların yemek yemesi ve yazması için.
resim5
3. Tekerlekli sandalye kullanımına ilişkin önlemler
1. Tekerlekli sandalyeyi düz bir zemine itin
Yaşlı adam sıkıca oturdu ve pedallara basarak onu destekledi.Bakıcı tekerlekli sandalyenin arkasında durur ve tekerlekli sandalyeyi yavaş ve istikrarlı bir şekilde iter.
2. Tekerlekli sandalyeyi yokuş yukarı itin
Yokuş yukarı çıkarken geriye dönmeyi önlemek için vücudun öne eğilmesi gerekir.
3. Yokuş aşağı geriye doğru giden tekerlekli sandalye
Tekerlekli sandalyeyi yokuş aşağı çevirin, bir adım geri atın ve tekerlekli sandalyeyi biraz aşağıya doğru hareket ettirin.Başınızı ve omuzlarınızı uzatın ve geriye yaslanın, yaşlılardan tırabzanı tutmasını isteyin.
4. Basamaklardan yukarı çıkın
Lütfen sandalyenin arkasına yaslanın ve kol dayanağını iki elinizle tutun, endişelenmeyin.
Ön tekerleği kaldırmak için baskı ayağına basın ve takviye çerçevesine basın (ön tekerleğin basamakta düzgün bir şekilde hareket etmesini sağlamak için iki arka tekerleği dayanak noktası olarak kullanın) ve yavaşça basamak üzerine yerleştirin.Arka tekerlek basamağa yaklaştıktan sonra arka tekerleği kaldırın.Ağırlık merkezini indirmek için arka tekerleği kaldırırken tekerlekli sandalyeye yaklaşın.
5. Tekerlekli sandalyeyi merdivenlerden geriye doğru itin
Basamaklardan aşağı inin ve tekerlekli sandalyeyi ters çevirin, yavaşça tekerlekli sandalyeden inin, başınızı ve omuzlarınızı gerin ve geriye yaslanın, yaşlılara korkuluklara tutunmalarını söyleyin.Vücut tekerlekli sandalyeye yakın.Ağırlık merkezini indirin.
6. Tekerlekli sandalyeyi asansörde yukarı ve aşağı itin
Hem yaşlı hem de bakıcı yolculuk yönüne sırtlarını dönerler, bakıcı önde, tekerlekli sandalye arkadadır, asansöre girdikten sonra frenler zamanında sıkılmalıdır, yaşlılar asansöre binerken ve çıkarken önceden bilgilendirilmelidir. asansöre binin ve engebeli yerlerden geçin; yavaşça girip çıkın.
resim6


Gönderim zamanı: Ağu-16-2022